01.08.2019

Nova knjiga u DAISY formatu "Porodilište"

Pisac: Mari Luiz Fišer

Naziv djela: Porodilište       

Spiker: Vesna Jaćimović

Trajanje: 10 sati i 29 minuta

Br.strana na crnom tisku: 334

Izdavač: Neven

Mjesto i godina izdanja: Beograd, 2009.

O knjizi:

Doktorka Holger je spustila novorođenče na stočić za povijanje. Ležalo je sasvim mlitavo i zatvorenih očiju, sitno modro i jadno. Činilo se da je mrtvo, ali je srce ipak kucalo, iako vrlo slabo i zastrašujuće sporo.

Doktorka je uzela tanki i sterilni gumeni kateter da bi njime usisala gustu sluz iz usta i ždrela i pročistila nosnu šupljinu. Zatim joj babica pruži cev za intubaciju, koja je na kraju bila osvetljena, a doktorka Holger ju je uvela preko grkljana u dušnik. Babica je cev spojila sa spravom u kojoj je bio kiseonik. Doktorka namesti spravu da bi dete dobijalo kiseonik pomoću velikog gumenog balona koji je doktorka stiskala u ritmu dečijeg disanja.

- Hoćemo li ga spasiti? - sumnjičavo upita babica.

- Moramo - kratko odgovori doktorka Holger. Babici je prepustila stiskanje balona s kiseonikom, a u štrcaljku je uvukla sredstvo za podsticanje disanja. Detetu je dala injekciju.

Opet je preuzela balon s kiseonikom. obe žene napeto su posmatrale novorođenče koje nije pokazivalo nikakve promene.

- Mali moj, ti već svašta izvodiš - reče babica. - Prvo se gušiš pupčanom vrpcom, a zatim... - za trenutak je ućutala. - Pogledajte gospođo doktorka! Boja se menja!

Ljubičastomodra koža zaista je polako, iako jedva primetno, postajala ružičasta. Posle dvadesetak minuta, dete je konačno prvi put udahnulo, zatim je prestalo da diše, pa je opet počelo na mahove da hvata vazduh. 

- Pa ti si hrabar momčić! - reče babica. - Samo nemoj prestati! Nastavi! Isplati se, veruj mi! Pred tobom je još čitav život!

To tepanje, koje dete nije moglo razumeti, kao da je imalo čarobno dejstvo. Zinulo je i zaplakalo. To je bio njegov prvi plač. 

Babica i doktorka se veselo osmehnuše. Dečija pluća su se raširila, pa je dete moglo da diše.

(Odlomak)

Back to top