13.03.2019

Nova knjiga na Brajevom pismu "Nokturna"

Pisac: Kazuo Išiguro

Naziv djela: Nokturna

Broj Brajevih svesaka: 4

Broj strana Brajevog izdanja: 474

Izdavač knjige na crnom tisku: Dereta

Mjesto i godina izdanja: Beograd, 2018.

Broj strana štampanog izdanja: 226

O knjizi:

Besprekorno preciznim i jasnim stilom, dobitnik Nobelove i Bukerove nagrade, Kazuo Išiguro, prepliće pet kratkih priča u jedan potpuno novi svijet ispunjen tugom i humorom koje povezuje univerzalni jezik muzike.

Sudbine junaka ove knjige određene su upravo tim jezikom: nekada slavni pjevač razvodi se od supruge koju je volio i ženi se mlađom, koja bi mogla da ga isprati u njegovim ambicijama; muzički zavisnik nema mnogo toga da ponudi prijateljima osim svog mišljenja; kantautor koji ne nalazi svoje mjesto pod suncem i uporno ide na audicije gdje ga uvijek odbijaju; džezer vjeruje da će plastičnom operacijom lica napraviti uspješniju karijeru; učitelj violončeliste našao je izvanredan metod da razvije talenat mladog učenika. Muzika je središte života Išigurovih junaka, agora u koju se slivaju sve ulice njihovih interesovanja, i upravo će ih ona dovesti do neke vrste ličnog otkrovenja.

Kazuo Išiguro važi za jednog od najznačajnijih savremenih pisaca koji rijetko izdaje knjige, ali svaka od njih ostavlja duboki trag iza sebe. Tako je i sa ovom zbirkom. Neodoljivi šarm Nokturna: pet priča o muzici i sutonu sadrži sve one elemente Išigurove proze koji su mu obezbijedili književni ugled: tečna, jednostavna i rezonantna rečenica, zavodljiva snolika atmosfera, lepeza neobičnih karaktera i zanimljivih priča koje nam uvijek garantuju jedinstveno čitalačko iskustvo.

Back to top