petak, 14 avgust 2020 10:01

Knjige omiljenih autora iz Crne Gore u audio formi

Biblioteka za slijepe Crne Gore ima zadovoljstvo da zainteresovanim korisnicima učini dostupnim nove knjige u audio formatu, nastale kroz saradnju sa nosiocima projekta ,,Vječna je i crnogorska knjiga”, čiji je finansijski pokrovitelj Ministarstvo kulture Crne Gore. Putem našeg web-sajta korisnici će biti u mogućnosti da pročitaju pet knjiga crnogorskih autora. 

Nosilac projekta, Milica Minić, novinarka iz Podgorice, o motivima i značaju samog projekta, između ostalog, kaže:

,,Snimljena su djela "Jutra jugova" Aleksandra Lesa Ivanovića, "Tim Lavlje srce" Čeda Vukovića, "Primjeri čojstva i junaštva" Marka Miljanova, "Pjesme" Dragana Radulovića i izbor anegdota iz knjige Vukote B. Radulovića "Sula Radov u svom vremenu". 

Crna Gora zaboravlja da je zemlja koja je imala prvu državnu štampariju u Evropi, ali i da smo, nažalost, mi onaj narod koji je bio prinuđen da "topi slova u bojeva zrna". 

U isto vrijeme, vazda "zaboravimo" one u koje se navodno kunemo, a kojima je prvenstveno ovaj projekat namijenjen.

To su, na prvom mjestu, naši ljudi diljem svijeta. To je naša dijaspora od koje uvijek nešto tražimo, a nikad im ne dajemo ništa zauzvrat. Ovoga puta, umjesto njihovih para na našim računima  (prema zvaničnim podacima CBCG, dijaspora u Crnu Goru godišnje pošalje oko pola milijarde eura), Crna Gora ima poklon za njih: umjesto da se, u tuđini okupljaju i da onaj s najmanje stida među njima naglas čita djela crnogorskih autora, dobiće najmanje pet povoda da se sretnu i, nadam se, uživaju.

S druge strane, imam jak lični motiv u ovoj priči. Mene je suštinski podigla tetka, Slavka Perović. Ona je kao dijete povrijeđena u eksploziji bombe, i izgubila vid kad je imala tri godine. To moju tetku nije spriječilo da pročita više knjiga nego što smo ja i moje kompletno fakultetski obrazovano okruženje - zajedno. Osim knjiga koje su štampane Brajevim pismom, ona sluša audio-knjige. Tako da sam ideju dobila vođena iskustvom mog najbližeg okruženja. 

Kad je Tomas Edison krajem 19. vijeka poželio da tehnologija napreduje toliko da omogući da jedna cijela knjiga bude snimljena, danas bi bio srećan jer bi u "džepu" svoga telefona mogao da ima čak 400 hiljada svjetskih naslova. Ugledni Deloitte procjenjuje da će tržište audio knjiga u 2020. godini da naraste na 25 procenata.”

Audio knjige možete preuzeti na sljedećem linku:

https://mega.nz/file/fSYDAKbL#Xt7yde6fOssksw5CJsjfsG2wWhF_Ia3jELxD--ghCbw

 

Back to top