ponedjeljak, 18 maj 2020 12:21

Otvorena stalna 3D postavka „Ljepote Crne Gore na dlanu“

Biblioteka za slijepe Crne Gore otvara stalnu postavku izložbe „Ljepote Crne Gore na dlanu“  u 3D formatu. Postavka je izložena u velikom holu Biblioteke i biće dostupna korisnicima u radno vrijeme, od 7 do 15 časova radnim danima.  Imajući u vidu mjere NKT-a  o zaštiti i sprečavanju širenja zaraznih bolesti , do daljnjeg su predviđene isključivo pojedinačne posjete korisnika.  Trenutno je zbog ograničenog prostora  izloženo  8 eksponata . Sastav izloženih objekata  će periodično biti mijenjan  tako da će svakog narednog mjeseca publika moći da razgleda druge eksponate. Svi zainteresovni  koji žele da posjete izložbu su dobrodošli uz napomenu da se moraju pridržavati propisanih mjera zaštite od zaraznih bolesti.Poželjno je s tim u vezi da svoj dolazak najave  neposredno , telefonskim putem na broj  telefona 020 648715 ili 648723.

Izložba obuhvata  23 kulturna, turistička i istorijska objekta znamenitosti Crne Gore u 3D formatu, koji su propraćeni audio vodičem, kao i kratkim tekstom na crnom tisku i na Brajevom pismu. To je  prva takva izložba u našoj zemlji, gdje  lica oštećenog vida i drugi zainteresovani mogu biti u prilici da dodirom dožive kulturno i istorijsko nasleđe Crne Gore. To je praktično  izložba kulturnog blaga sa željom da se sva raznolikost i ljepota crnogorske prirodne i kulturne baštine direktno i autentično dočara ukupnoj kulturnoj javnosti, a posebno licima koja zbog senzornih ograničenja do sada nisu imala mogućnost da saznaju kako izgledaju prelijepi crnogorski mostovi, kulturni i vjerski objekti...

Izložba je nastala u drugoj polovini  2019; u okviru projekta “Ljepote Crne Gore na dlanu” koji je podržan od strane Savjeta Evrope i Evropske komisije u Strazburu, u sklopu programa  European Heritage Stories. U konkurenciji od 84 projekta iz cijele Evrope, ovo je jedini iz Crne Gore kome su odobrena sredstva u iznosu od 10.000,00 eura, čime je Biblioteka briljirala među najboljim ostvarenjima iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa u Evropi. Nagrada "European Heritage Stories" dodijeljena je 17.10.2019. godine u "Palati Evropa" u Strazburu ( Francuska), koordinatoru projekta, Ivani Peruničić.  

Back to top