četvrtak, 28 novembar 2019 11:39

Izložba "Ljepote Crne Gore na dlanu" u Baru

Biblioteka za slijepe Crne Gore organizuje izložbu namijenjenu osobama sa ostećenim vidom, kao i ukupnoj javnosti, pod nazivom "Ljepote Crne Gore na dlanu". Svečanost otvaranja izložbe zakazana je za ponedjeljak, 02.12.2019. u prostorijama Doma kulture u Baru, sa početkom u 19 časova.

Izložba je dio projekta Biblioteke za slijepe CG, koji je podržan od strane Savjeta Evrope i Evropske komisije u Strazburu, u sklopu programa  European Heritage Stories. U konkurenciji od 84 projekta iz cijele Evrope, ovo je jedini iz Crne Gore kome su odobrena sredstva u iznosu od 10.000,00eur, čime je Biblioteka briljirala među najboljim ostvarenjima iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa u Evropi. Nagrada "European Heritage Stories" dodijeljena je 17.10.2019. godine u "Palati Evropa" u Strazburu ( Francuska), koordinatoru projekta, Ivani Peruničić.  

Izložba obuhvata  23 kulturna, turistička i istorijska objekta znamenitosti Crne Gore u 3D formatu, koji su propraćeni audio vodičem, kao i kratkim tekstom na crnom tisku i na Brajevom pismu. To je  prva takva izložba u našoj zemlji, gdje  lica oštećenog vida i drugi zainteresovani mogu biti u prilici da dodirom dožive kulturno i istorijsko nasleđe Crne Gore. To je praktično  izložba kulturnog blaga sa željom da se sva raznolikost i ljepota crnogorske prirodne i kulturne baštine direktno i autentično dočara ukupnoj kulturnoj javnosti, a posebno licima koja zbog senzornih ograničenja do sada nisu imala mogućnost da saznaju kako izgledaju prelijepi crnogorski mostovi, kulturni i vjerski objekti...

Izložbu će otvoriti potpredsjednica Opštine Bar, mr Tanja Spičanović.

Back to top