utorak, 16 april 2019 07:11

Ministar Bogdanović na sastanku sa direktorima nacionalnih institucija kulture

Predstavnici naše Biblioteke, Direktor Božidar Denda i Rukovodilac odjeljenja opštih poslova, Ivana Peruničić, učestvovali su na radnom sastanku u kabinetu Ministra kulture.

 Ministar Aleksandar Bogdanović održao je u ponedjeljak, 15.04.2019 u svom kabinetu na Cetinju sastanak sa direktorima institucija kulture. Poslije uvodnog obraćanja Ministra Bogdanovića čelni ljudi republičkih ustanova kulture predstavili su sopstvene aktivnosti , izazove i potrebe u kojima Ministarstvo može da im bude od pomoći.

Direktor naše Biblioteke Božidar Denda podsjetio je na  aktuelne programske i druge aktivnosti Biblioteke kao i na izazove s kojima se suočava u svom radu. On je istakao da je Biblioteka na tek završenom 14. međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga ove godine dobila dvije sajamske nagrade što čini skor od ukupno pet do sada dobijenih nagrada u raznim kategorijama. Denda je kazao da je Biblioteka donijela svoja programska akta, usaglašena  sa najnovijim propisima, uradila reviziju knjižnog fonda tokom prošle godine, uvećala produkciju publikacija u audio formi i na Brajevom pismu u protekle 3 godine za više od 50% i uspjela da razvije bogat i sadržajan kulturni i umjetnički program za svoje korisnike i sve ljubitelje kulture. On je apostrofirao pitanje definisanja novog statusa Ustanove u smislu nužnog proširenja kruga korisnika Institucije na sve kategorije lica kojima nisu čitljivi štampani materijali.

    Direktor Denda je govorio i o neriješenom pitanju poslovnog prostora Biblioteke i izrazio čvrsto uvjerenje da će Ministarstvo kulture i Ministar Bogdanović lično pružiti odlučujuću podršku u pravcu definisanja upotrebljivog rješenja u smislu odabira odgovarajuće parcele na kojoj će biti izgrađen namjenski poslovni prostor Biblioteke. Istakao je zahvalnost za dosadašnju podršku Ministarstva u okviru programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara i zatražio da taj resor dodatno podrži napore Biblioteke na štampanju Brajevih publikacija od značaja za najmlađe korisnike Biblioteke. Najavio je neke od skorašnjih kulturnih dešavanja u našoj Ustanovi kao i određene međunarodne aktivnosti koje nas očekuju do kraja ove godine.

 U nastavku prenosimo saopštenje koje je objavljeno iz kabineta Ministarstva kulture.

  Kultura se u Crnoj Gori i dalje percipira kao elitistička, rezervisana samo za određene grupe ljudi, ocijenio je resorni ministar Aleksandar Bogdanović i poručio da se ona mora učiniti dostupnom svim građanima.

Bogdanović je danas održao radni sastanak sa rukovodstvom ustanova kulture u Crnoj Gori, tokom kojeg je ukazao na izazove koji karakterišu naredni period, kako u dijelu normativnog i organizacionog jačanja, tako i u pogledu razvoja programskih sadržaja ustanova kulture.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Bogdanović je ukazao na potrebu proaktivnijeg pristupa u realizaciji programskih aktivnosti ustanova kulture, ali i dostupnosti kulture svim njenim konzumentima. 

S tim u vezi, On je najavio kampanju „Živimo kulturu”, kojom se želi skrenuti pažnja na aktivnosti i uspjehe crnogorskih umjetnika sa jedne, ali i bogatstva kulturne baštine Crne Gore sa druge strane.

„Kultura se i dalje percipira kao elitistička, rezervisana samo za određene grupe ljudi, tako da zajedno moramo raditi na promjeni svijesti i učiniti je dostupnom svim našim građanima", istakao je Bogdanović.

Na sastanku je razgovarano i o nastupajućim aktivnostima na Bijenalu savremene umjetnosti u Veneciji, na kojem će paviljon imati i Crna Gora. 

U tom kontekstu, pružena je podrška Centru savremene umjetnosti u cilju što kvalitetnije organizacije i prezentacije crnogorske umjetnosti u okviru našeg paviljona. 

Kao posebno značajne aktivnosti istaknuta je produkcija novih komada u Crnogorskom narodnom pozorištu, kao i jačanje međunarodne saradnje kroz angažman najznačajnijih evropskih reditelja. 

Bogdanović je, kako se navodi u saopštenju, ohrabrio inicijativu da Crnogorsko narodno pozorište, kroz koprodukciju sa kulturnim ustanovama sa sjevera Crne Gore, realizuje produkciju predstava u tom dijelu države.

„Sagovornici su naglasili i važnost realizovanih aktivnosti na unaprijeđenju normative u cilju stvaranja uslova za afirmaciju Crne Gore kao filmske destinacije, i istakli važnost učešća Filmskog centra na nastupajućem Kanskom filmskom festivalu“, kaže se u saopštenju.

Bogdanović je upoznat i sa izazovima u funkcionisanju Nacionalne biblioteke “Đurđe Crnojević”, Državnog arhiva i Biblioteke za slijepe Crne Gore.

„Kao jedna od najznačajnijih aktivnosti u ovoj godini označena je revizija muzejskog materijala i muzejske dokumentacije u okviru Narodnog muzeja, na čemu se radi sa svim raspoloživim resursima i kapacitetima“, kazali su iz Ministarstva.

Bogdanović je istakao da su u pogledu infrastruktirnih projekata najbitniji završetak objekta za potrebe Muzičkog i Filmskog centra i Crnogorske kinoteke, gradnja Muzeja savremene umjetnosti i Prirodnjačkog muzeja, kao i rekonstrukcija Kraljevskog pozorišta “Zetski dom”.

„Tokom sastanka je još jednom ukazano na potrebu dosljednog praćenja politike koja se odnosi na reformu javne uprave i optimizaciju broja zaposlenih u javnom sektoru“, dodaje se u saopštenju.

 

Back to top